De grote meerderheid van alle wespen zijn parasitaire wespen: ze leggen hun eitjes in andere dieren. De larven komen uit in het levende dier en eten het vanbinnen op. De wespen steken hun slachtoffers vaak zó nauwkeurig dat het beest blijft rondlopen, of dat enkel de zenuwcentra voor beweging verlamd worden, zodat het vlees vers blijft zolang de larven leven. Als je er bij stilstaat: eigenlijk een bijzonder vieze bedoening. Darwin werd er zowaar moedeloos van:

There seems to me too much misery in the world. I cannot persuade myself that a beneficent and omnipotent God would have designedly created the Ichneumonidae [ttz. sluipwespen] with the express intention of their [larva] feeding within the living bodies of Caterpillars [...]
[Brief van Darwin aan Asa Gray, 22 mei 1860]

Ichneumonoidea

Er zijn dermate veel soorten sluipwespen, en veel van de kleine soorten lijken zó op elkaar, dat ik van ver noch van dicht durf te zeggen welke soort deze zijn:


Sluipwespjes op rucola (links) en salie (rechts)

Zeer waarschijnlijk is de (ex-)bladluis hier linksonder, die aan de onderkant van een rozenblad zat, een slachtoffer van één van de minuskule beestjes hierboven. Rechts zie je een bladluis met ernaast een sluipwesp: op het ogenblik dat ik de foto nam, had ik van ver noch van dicht zelfs maar gezien dat er een sluipwesp in de buurt zat:


Een geparasiteerde bladluis in mei, en een sluipwesp met potentieel slachtoffer in december

Hoe groot de sluipwes is, hangt uiteraard van de slachtoffers af. Deze is iets groter dan de wespjes hierboven, en parasiteert misschien op zweefvliegen. Ze zat bij mijn ouders uit te rillen op een paplaurier en lijkt verdacht veel (behave de kleur van het achterlijf) op een Diplazon:


Een klein sluipwespje

Nog slachtoffers van sluipwespen? Ik weet het niet. De ene dag waren het rondkruipende groene rupsen, de volgende dag was de pot geredueerd tot een stinkende massa rottende dode rupsen, ��n lege pop, en ��n bijna-verpopte maar opgevreten rups. En, niet te vergeten, vele tientallen maden:


Een lege cocon van een soort vlinder. En een made. En een bijna verpopte rups. En twee mades.
wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布
wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布