Trechterspinnen (Agelenidae) weven een horizontaal web van fijn spinrag, met aan één kant ervan een trechter(tje) waar ze zich in kunnen verschuilen. Het web is niet kleverig, als de spin gewaar wordt dat er een prooi op zit, rent ze er naartoe en sleept ze de prooi naar haar huis om ze op te eten.

De meeste spinnenwebben die je in huis vindt, in hoeken of onder kasten, zijn van trechterspinnen.

Tegenaria parietina

Het soort spin dat wellicht de meeste mensen tegen het plafond doet springen: de huis- of renspin (Tegenaria sp. ). Ze zitten zowat in elk huis in bijna de hele wereld, en als ze ergens in iets met een glad oppervlak terechtkomen (zoals een bad of een wasbak), geraken ze er soms niet meer uit. Voeg daarbij dat ze relatief groot kunnen worden (tot zo'n 6 cm diameter, harige poten meegerekend), en dat ze enorm snel kunnen lopen: schrikken gegarandeerd.

Deze spin zat in ons bad, wanhopig aan het proberen tegen de wand op te klimmen. Hoogstwaarschijnlijk een Tegenaria parietina, te herkennen aan de buitengemeen lange poten:
Huisspin (Tegenaria parietina ), in het bad verzeild geraakt

Misschien een Tegenaria sp. in het raamkozijn van de deur aan ons achterhuis:


Tegenaria sp., denk ik, links in augustus en rechts in december (met eitjes)

Tegen eind februari zijn de eitjes van de spin hierboven uitgekomen. Ze kan het niet gemakkelijk gehad hebben, met vriesweer en praktisch geen voedsel de hele winter lang, maar midden maart begint ze toch weer eten te vinden:


Tegenaria sp., links in februari met eitjes net uitgekomen, rechts in maart, aan het genieten van een late lunch

Tegenaria gigantea


Een huisspin (tegenaria gigantea), in de keuken. Mijn (niet kleine) hand rechts, kwestie van schaal.

Deze spectaculaire spin was, vermoed ik, op zoek naar een vrouwtje: een tegenaria gigantea. Kan zes jaar oud worden, ziet er gevaarlijk uit maar doet geen vlieg kwaad. Nu ja, vliegen wel natuurlijk, maar toch: een wijs beest.

Een geluk dat we niet in het noordwesten van de VS leven, want daar zit het vol met tegenaria agrestis, hobo spiders. Hun beten veroorzaken necrose, wat niet meteen fijn is.

Bij ons zijn die agrestissen er er ook, maar de giganteas vreten ze op als ze in huis komen. Nog een reden om lief te zijn tegen huisspinnen als ze in het bad of de lavabo vallen.

Muurkaardespin (Amaurobius similis)

Strikt gezien geen trechterspin (Agelenidae) maar een kaardespin (Amaurobiidae), maar toch op deze pagina gezet omdat het één van de spinnen is die huisspinnen genoemd worden, samen met een aantal soorten trechterspinnen.


Muurkaardespin (Amaurobius similis), verscholen tussen een paar dakpannen

...en zo ziet dat er van dicht uit:


Muurkaardespin (Amaurobius similis)

Deze spin heeft een hele tijd in een gat aan de buitenkant van de keukenmuur gewoond:


Muurkaardespin (Amaurobius similis)?

's Nachts komt ze eruit en zit ze te wachten tot er iets tegen haar struikeldraden botst. Misschien een muurkaardespin (Amaurobius similis)?


Muurkaardespin (Amaurobius similis) met eitjes

Onbekende soldaten

Ik denk dat dit een jonge gewone huisspin is, maar ik ben er niet zeker van:


Een huisspin (?) in de lavabo in het toilet beneden

...en voor hetzelfde geld is dit een iets oudere jonge huisspin, maar ik heb er ook niet echt een gedacht van. De schaal van het beestje is te zien aan het motmugje in het web:


Een huisspin (?) in de hoek van het achterhuis

 

 

wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布
wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布