Zaagwespen (Symphyta)

Zaagwespen zijn de meest primitieve hymenoptera. Ze steken niet, hebben geen "wespentaille", en zorgen maar heel weinig voor hun nageslacht. Bij vrouwtjes de legbuis afgeplat en een zaagachtig instrument geworden waarmee ze door bladeren kunnen snijden om hun eitjes te leggen.

Ik heb bij mijn weten nog geen imago van een zaagwesp gezien, maar helaas al te veel larven. Ze zien eruit als rupsen, maar rupsen hebben niet zoveel pootjes:


Links een rozenblad met een roedel zaagwesplarven (Caliroa aethiops) erop, rechts een grotere larve

We hebben last van wat in de Verenigde Staten curled of coiled rose sawfly heet, en bij ons blijkbaar enkel gekend is onder zijn latijnse naam, Caliroa aethiops. De larves (spiraalrozenzaagwesp? is dat niet iets?) zijn eigenlijk doorzichtig maar zien er groen uit door al het voedsel dat ze in zich hebben. Als ze klein zijn eten ze enkel de onderkant van rozenbladeren op, maar als ze groter worden, wordt het hele blad tot een skelet gereduceerd. Als ze rusten, zitten ze in een spiraaltje aan de onderrand van een blad

Een uiterst vies beest dat op een paar dagen tijd een hele rozenstruik kan kaalvreten. Bij ons heeft het wat langer geduurd omdat ik alle dagen beesten ging doodnijpen, maar uiteindelijk heb ik het onderspit moeten delven: bijna alle bladeren waren eraan.

Toen de rozenstruik uitgebloeid was heb ik hem zwaar gesnoeid, en ik hoopte van ganser harte dat die zaagwespen niet de tijd hadden om te verpoppen en onder de grond te kruipen, maar helaas, toen de rozenstruik aan zijn tweede bloei begon zat hij op geen tijd weer vol:


Tweede lichting zaagwesplarve (Caliroa aethiops) op een rozenblad, links in actie en rechts niet in actie (en wat ouder en groter)

...en nog slechter nieuws: blijkt dat de beesten niet alleen op de rozen zitten:


Zaagwesplarve (Caliroa aethiops)

Deze hier links onder zat redelijk hoog op de muur, en is misschien wel een bijna-aan-het-verpoppen exemplaar van de beesten hier net boven, waarvan rechts onder een close-up:


Zaagwesplarves

Ik heb het beest rechtsboven en een paar collega's in een pot gestoken met wat blaadjes erbij, en lo & behold: er heeft er zich één verpopt:


Zaagwesplarve, en zaagwesppop. Vermoed ik.
wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布
wholesale oakley sunglasses Oakley Sunglasses Outlet ルイ·ヴィトン ルイヴィトン 財布